У 2030 році більшість офісних працівників по всьому світу працюватимуть чотири дні на тиждень

У 2030 році більшість офісних працівників по всьому світу працюватимуть чотири дні на тиждень

29
трав.
2024
Steen Uno
Зараз розгортається велика кількість пілотних проектів і тестових курсів до взаємного задоволення як компаній, так і працівників: Можна перейти на 4-денний робочий тиждень, одночасно підвищуючи загальну продуктивність праці на робочому місці.
29
трав.
2024
Steen Uno




Більшість британських компаній, що взяли участь у найбільшому в історії випробуванні чотириденного робочого тижня, тепер змінили його на постійний графік.

З 61 компанії та організації, що брали участь у одному з шестимісячних пілотних проектів у Великобританії з червня по грудень 2022 року, 54 (або 89%) зараз, через рік, все ще дотримуються скороченого робочого тижня, і 31 (або 51%) підтвердили зміну як постійну.

Позитивні заголовки, такі як більша ефективність, щасливіші працівники і також значно підвищене задоволення роботою, були повідомлені працівниками та роботодавцями, які брали участь у навчальному курсі.

У подальшому опитуванні понад половина (55%) учасників менеджерів вказала, що чотириденний тиждень, коли працівники працюють лише 32 години за 100% оплату, мав виключно позитивні наслідки для їхньої компанії.


Майбутній стандарт

82% респондентів заявили, що впровадження чотириденного робочого тижня мало позитивний вплив на добробут та психічне здоров'я їхніх працівників. Крім того, 32% опитаних вважають, що ця стратегія покращила їхні зусилля щодо найму працівників.

Відповідне опитування, проведене кампанією "4-Day Week" у Великобританії, показало, що 58% учасників очікують, що чотириденний робочий тиждень стане новим стандартом на ринку праці до 2030 року.

 



Більша ефективність, щасливіші працівники та значно підвищене задоволення роботою 
є позитивними заголовками навчального курсу чотириденного тижня, висловленими як 
працівниками, так і роботодавцями.                                                            Фото: iStock



"Це великий прорив для руху на користь чотириденного робочого тижня. У різних секторах результати показують, що чотириденний тиждень без втрати зарплати може легко функціонувати," каже Джо Райл, директор кампанії "4 Day Week".

Він стверджує, що скорочений робочий тиждень зменшує вигорання і робить працівників щасливішими та більш зосередженими у своїх ролях. Гнучкий робочий процес допомагає приваблювати та утримувати талановитих професіоналів.

 


Прийнято законом

У Європі Бельгія стала першою країною, яка законодавчо затвердила чотириденний робочий тиждень без втрати зарплати. Новий закон, який набув чинності у листопаді 2023 року, дозволяє працівникам вирішувати, чи працюватимуть вони чотири або п'ять днів на тиждень.

Прем'єр-міністр Бельгії сподівається, що зміна зробить ринок праці країни більш гнучким і полегшить поєднання сімейного життя з кар'єрою, як і новий закон сприятиме створенню більш динамічної економіки.

 



У Європі Бельгія стала першою країною, яка законодавчо запровадила чотириденний робочий тиждень 
без втрати заробітної плати. Новий закон набув чинності в листопаді минулого року і дозволяє 
працівникам вирішувати, чи будуть вони працювати чотири або п'ять днів на тиждень.

 

У Німеччині наразі один з найкоротших робочих тижнів у Європі, в середньому 34,2 години. У лютому німці запустили пілотний проект чотириденного робочого тижня, у якому беруть участь 45 компаній.

Проект передбачає менше нарад і більше самостійної роботи для учасників. Схожі навчальні курси, проведені у минулому, отримали широку підтримку з боку профспілок, які докладають зусиль, щоб чотириденний робочий тиждень став стандартом на майбутнє.

 


Більше стресу

У Сполучених Штатах незалежний сенатор Берні Сандерс нещодавно представив законопроект, який скоротить тижневий робочий час американців з 40 годин, що є стандартом у США понад 80 років, до 32 годин у майбутньому.

Але на тлі загального, негайного захвату перспективою скорочення робочих тижнів все більше експертів зараз попереджають про збільшення робочого тиску та стресу.

  



На тлі негайного хвилювання з приводу перспективи скорочення робочого тижня, все більше 
і більше експертів застерігають від збільшення робочого тиску та стресу.

 

У 2021 році експерти з Оклендського університету Нової Зеландії спостерігали за 45 працівниками середньої компанії, які тестували чотириденний робочий тиждень. Вони дійшли висновку, що багато працівників відчули, що 32 години спричинили більш стресову робочу обстановку.

Згідно з цим дослідженням, багатьом працівникам доводилося мати справу з тим самим робочим навантаженням, незважаючи на те, що вони мали менше часу на виконання своїх завдань. Керівники компаній помітили, що ці працівники повинні були втиснути своє 100% навантаження лише у 80% часу, що призводило до труднощів для них. 

Крім того, дослідження показало, що працівники менше взаємодіяли зі своїми колегами, оскільки вони наголошували на пристосуванні своїх завдань до скороченого графіку. ● 

 

Читати далі:
Abcnews.go.com: Does a 4-day workweek work? Companies share results after 1 year
Theguardian.com: 4-day week made permanent for most UK firms in world’s biggest trial
Euronews.com: 4-day week: Which countries are embracing it and how is it going so far?
Uk.news.yahoo.com: Four-day working week dropped by UK tech company

 

 

 

 

 

 

 

Ми співпрацюємо
  • Лого партнера MatchOffice
  • Лого партнера MatchOffice